- Αναρτθηκαν οι παρουσισεις του προπτυχιακο μαθματος Διατροφικς Αξιολγησης ... Περισστερα


 

 

 

 

 ,

page

Να δεδομνα για τη σημασα της ποιτητας των λιπαρν στη διατροφ και την υγεα της καρδις, καθς και οι νες συστσεις για την πρσληψ τους, παρουσιστηκαν στην ημερδα με ττλο «Λιπαρ, Διατροφ και Καρδιαγγειακ Νοσματα – Οι νες εξελξεις στα απαρατητα λιπαρ οξα», που διοργνωσαν η Μονδα Διατροφς του Ανθρπου του Τμματος Επιστμης και Τεχνολογας Τροφμων του Γεωπονικο Πανεπιστημου Αθηνν και η Β’ Καρδιολογικ Κλινικ της Ιατρικς Σχολς του Εθνικο και Καποδιστριακο Πανεπιστημου Αθηνν, Γενικ Νοσοκομεο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Στην εκδλωση προδρευσαν οι: κ. Δημτρης Κρεμαστινς, Καθηγητς Καρδιολογας Πανεπιστημου Αθηνν, Διευθυντς της Β’ Καρδιολογικς Κλινικς Πανεπιστημιακο Γενικο Νοσοκομεου ΑΤΤΙΚΟΝ, και κ. Γεργιος Ζρβας, τ. Πρτανης του Γεωπονικο Πανεπιστημου Αθηνν.

Η κα Μαρα Καψοκεφλου, Επκουρος Καθηγτρια, στην Μονδα Διατροφς του Ανθρπου, παρουσασε στην ομιλα της συμπερσματα απ το πρσφατο Παγκσμιο Συνδριο στη Βαρκελνη με την αιγδα της Διεθνος νωσης Επιστημν Διατροφς, στο οποο αναδεχθηκε η αναγκαιτητα της βελτωσης της ποιτητας των λιπαρν που προσλαμβνουμε μσα απ τη διατροφ, για τη διατρηση της υγεας. Σμφωνα με ρευνες, η λλειψη γνσης και η σγχυση που επικρατε διεθνς στο κοιν εμποδζει τη σωστ επιλογ των λιπαρν, γεγονς που οδηγε στην ανγκη επαναδιατπωσης των διατροφικν συστσεων.

Η ποστητα των λιπαρν θα πρπει να περιορζεται στο 30-35% της ημερσιας ενεργειακς πρσληψης. Εναι μως σημαντικ να προσδιορζεται και η ποιτητα των προσλαμβανμενων λιπαρν. Συγκεκριμνα, συστνεται τα απαρατητα πολυακρεστα λιπαρ (ω-3 και ω-6) να συνεισφρουν το 6-10% της ημερσιας ενεργειακς πρσληψης εν τα κορεσμνα θα πρπει να περιορζονται στο 10% και τα trans λιπαρ στο 1%. Το υπλοιπο θα πρπει να παρχεται απ μονοακρεστα λιπαρ οξα.

Για την ρεαλιστικ υιοθτηση των συστσεων απ τους καταναλωτς θα πρπει να προταθε η αντικατσταση τροφμων που εναι πλοσια σε κορεσμνα trans λιπαρ οξα, πως εναι τα προντα ζωικς προλευσης υψηλν λιπαρν, και η πρκριση τροφμων τα οποα παρχουν ακρεστα και απαρατητα λιπαρ οξα, πως εναι το ελαιλαδο, λλα φυτικ λαια, αλλ και παργωγ τους πως η μαργαρνη.

Ο κ. Ιωννης Λεκκης, Αναπληρωτς Καθηγητς Ιατρικς Σχολς Πανεπιστημου Αθηνν, Β’ Καρδιολογικς Κλινικς Πανεπιστημιακο Γενικο Νοσοκομεου ΑΤΤΙΚΟΝ, εστασε στην πρσληψη των απαρατητων ω-6 πολυακορστων λιπαρν οξων, η οποα μεινει το κνδυνο στεφανιαας νσου, συμβλλοντας στον λεγχο παραγντων κινδνου καθς μεινει τα εππεδα χοληστερλης, βελτινει την αντσταση στην ινσουλνη, μεινει τη πιθαντητα σακχαρδους διαβτη πως επσης και την αρτηριακ πεση, βσει μελετν παρατρησης αλλ και τυχαιοποιημνων μελετν σε ανθρπους.

Για το ρλο των λιπαρν στην παιδικ ηλικα τσο για την ομαλ ανπτυξη σο και για την πρληψη της παχυσαρκας, μλησε ο κ. Αντνης Ζαμπλας, Αναπληρωτς Καθηγητς, Μονδα Διατροφς του Ανθρπου, Τμμα Επιστμης και Τεχνολογας Τροφμων, Γεωπονικ Πανεπιστμιο Αθηνν & Πρεδρος Ελληνικς Εταιρας Λιπιδιολογας, Αθηροσκλρωσης και Αγγειακν Νσων, αναφερμενος σε μα πρσφατη μεγλη μελτη, σμφωνα με την οποα προκπτει σχση μεταξ του Δεκτη Σωματικς Μζας (ΔΣΜ) στην παιδικ ηλικα και καρδιαγγειακν νοσημτων στην ενλικη ζω (1). Στο πλασιο αυτ συνστησε δαιτες που η πρσληψη λιπαρν πλησιζει το 40% επ της ενργειας να αποφεγονται, γιατ αν και μπορε να μην επηρεζουν το ΔΣΜ, μπορε μως να αυξνουν το λιπδη ιστ.

Η μεωση της συνολικς πρσληψης λιπαρν, μως, τνισε τι πρπει να προρχεται απ τη μεωση των κορεσμνων λιπαρν, εν απεναντας η πρσληψη απαρατητων πολυακρεστων λιπαρν οξων θα μποροσε να αυξηθε, και κυρως του DHA, που επηρεζει χι μνο τη μεωση του κινδνου καρδιαγγειακν προβλημτων, αλλ και την ομαλ ανπτυξη του εγκεφλου και της ρασης. τσι, πρτεινε να μειωθε η κατανλωση κκκινου κρατος, γαλακτοκομικν που εναι πλρη σε λιπαρ, ζωικν λιπαρν και βουτρου και να αυξηθε η πρσληψη λιπαρν ψαριν, ξηρν καρπν και φυτικν λιπαρν, πως εναι το ελαιλαδο και οι φυτικς μαργαρνες.

Με δεδομνο τι προτεραιτητα για την επιστημονικ κοιντητα εναι η ρεαλιστικ υιοθτηση των συστσεων, η οποα βασζεται στην απλ και αποτελεσματικ επικοινωνα, στην ημερδα συμμετεχε ως ομιλητς ο κ. Ηλας Μαμαλκης, Food Writer, ο οποος με παραστατικ τρπο υπδειξε απλος τρπους νταξης των απαρατητων λιπαρν στην καθημεριν διατροφ και μαγειρικ.  

 


 

 

Το νερ και γενικτερα η κατανλωση υγρν εναι ζωτικς σημασας για τη λειτουργα του οργανισμο μας. 
Το νερ μεταφρει θρεπτικ συστατικ και αποβλλει τις χρηστες ουσες απ το σμα. Βοηθ, επσης, στη ρθμιση της θερμοκρασας του σματος.

Περισστερα


 

 

Τα μικροστοιχεα του πρσινου τσαγιο αποτελον μια «φυσιολογικ» ασπδα του οργανισμο, απναντι σε μι πλειδα χρονων παθσεων.
Οι παθσεις αυτς, εν πολλος, σχετζονται με τον σγχρονο τρπο ζως

 

Περισστερα


 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

Δελτία Τύπου

:
...

,
...


...

 

 

designed & developed by inforison