- Αναρτήθηκαν οι παρουσιάσεις του προπτυχιακού μαθήματος Διατροφικής Αξιολόγησης ... Περισσότερα


 

 

 

 

 Παρουσίαση

page

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο επιστημονικό του πεδίο, διαπίστωσε ότι τα αντικείμενα του διευρύνονται διαρκώς. Τόσο οι Βιομηχανίες Τροφίμων, όσο και το καταναλωτικό κοινό, χρειάζονται επιστήμονες με βαθιά γνώση των τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή έως και τις επιπτώσεις των τελικών προϊόντων στην υγεία του ανθρώπου. Έτσι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έχοντας την μοναδική δυνατότητα να πραγματεύεται όλα τα παραπάνω αντικείμενα, έδωσε τη δυνατότητα στο Τμήμα να αναπτύξει την Επιστήμη της Διατροφής του Ανθρώπου παραχωρώντας ένα χώρο 120 m2 που  υποστηρίζει τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές υποχρεώσεις των Μελών ΔΕΠ του Τμήματος με γνωστικό αντικείμενο παρεμφερές με την Διατροφή του Ανθρώπου. 

Η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου αποτελείται από τον εργαστηριακό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου και τον χώρο αιμοληψιών και διατροφικής συμβουλευτικής, ο οποίος βρίσκεται στον 1ο  όροφο.  

Ο εργαστηριακός χώρος της Μονάδος, περιλαμβάνει τα παρακάτω αναλυτικά όργανα:
• Αυτόματος Βιοχημικός αναλυτής, INTEGRA 400
• Φασματοφωτόμετρο, τύπου plate reader, ELx808
• Φθορισμόμετρο, τύπου plate reader, VictorX2
• Θερμικός κυκλοποιητής, eppendorf και συσκευή ηλεκτροφόρησης
• Ωσμόμετρο OSMOMAT 030

Το εργαστήριο της Μονάδας Διατροφής διαθέτει επίσης ψυχόμενες φυγόκεντρους για σωληνάρια αίματος και για eppendorfs, για τη φυγοκέντρηση του αίματος και την παραλαβή πλάσματος ή ορού. Για την αποθήκευση των δειγμάτων και των αντιδραστηρίων διαθέτει βαθιά κατάψυξη -80 οC, καθώς και καταψύκτη -20 οC και ψυγείο. Τέλος, κατά την επιτέλεση των πειραμάτων, χρησιμοποιούνται βοηθητικές συσκευές, όπως διάφοροι ζυγοί, θερμοστατούμενο υδατόλουτρο, ανακινητές κ.α.

Ο χώρος αιμοληψιών και διατροφικής συμβουλευτικής περιλαμβάνει μία αίθουσα αιμοληψιών, έναν χώρο συνεδριάσεων και θέσεις εργασίας για επεξεργασία αποτελεσμάτων. Επίσης διαθέτει μεζούρες για αξιολόγηση σύστασης σώματος, βιοηλεκτρική εμπέδηση, επιταχυνσιογράφους, H/Y και περιφερειακά, προγράμματα στατιστικής και διατροφικής ανάλυσης για Η/Υ και προπλάσματα τροφίμων.

Η Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου εξυπηρετεί τις ανάγκες τεσσάρων μαθημάτων του βασικού πτυχίου:

• Εισαγωγή στη Διατροφή,
• Διατροφή και Μεταβολισμός,
• Επιδημιολογία της Διατροφής και
• Διατροφική Αξιολόγηση

και των εξής μαθημάτων σε μεταπτυχιακό επίπεδο:

• Διατροφή του Ανθρώπου,
• Διατροφή και Μεταβολισμός,
• Μεθοδολογίες της Επιστήμης της Διατροφής,
• Μεταβολές της Διατροφική Αξίας κατά την Επεξεργασία, Παραγωγή και Αποθήκευση των Τροφίμων,
• Διατροφική Αξιολόγηση.

 

 


 

 

Το νερό και γενικότερα η κατανάλωση υγρών είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του οργανισμού μας. 
Το νερό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα. Βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Περισσότερα


 

 

Τα μικροστοιχεία του πράσινου τσαγιού αποτελούν μια «φυσιολογική» ασπίδα του οργανισμού, απέναντι σε μιά πλειάδα χρονίων παθήσεων.
Οι παθήσεις αυτές, εν πολλοίς, σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής

 

Περισσότερα


 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

Δελτία Τύπου

Επιστημονική Ημερίδα: Η σημασία της ενυδάτωσης για τη σωματική και νοητική υγεία
Περισσότερα ...

ΛΙΠΑΡΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Περισσότερα ...

Το πράσινο τσάι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Περισσότερα ...

 

 

designed & developed by inforison